Fanals monumentals al Mercadal de Vic ( II )
FANALS MONUMENTALS AL MERCADAL DE VIC (II)
Dos-cents anys de clarors i ombres
Finalment, l’any 1897, Vic estrena el corrent elèctric; és fan les primeres proves amb llums d’arc voltaic. Ben aviat la ciutat s’assemblarà a un gran estenedor amb fils de coure penjats arreu que provoquen, d’aquesta manera, la riota i la crítica d’aquells que sempre desconfien de les novetats. Però malgrat tot i a pesar de les deficiències dels primers temps , com diu Salarich en l’article esmentat: la inauguració de l’enllumenat elèctric,a les vigílies de Sant Miquel, constituí un número extraordinari del programa de la festa major d’aquell any.... S’encetava una nova era.
Però l’any 1910 és important per a la ciutat: primer centenari del naixement de Balmes, inauguració de la nova estació i ocasió per a estrenar fanals al Mercadal. Antoni Gaudí, atenent una petició de la comissió organitzadora del centenari, vindrà acompanyat de dos destacats col•laboradors, Pericas i Canaleta, i donarà el seu punt de vista sobre la construcció d’alguns elements commemoratius. Seguint els seus consells, i desestimades altres opcions, Vic estrenarà una quasi gelosia, per tal de dissimular el gran esquinç perpetrat a una plaça mutilada per l’obertura del carrer de Verdaguer. Es tracta dels dos “fars-obelischs” monumentals obrats en forja i amb pilastres de basalt que s’ immortalitzaran per un esquifit període de catorze anys; això si, havent desplaçat abans del seu lloc, l’antic canelobre central.
Ara sols quedarien en peu i sense interrupció de servei fins el 1952, aquells quatre bàculs palplantats, que continuaran subministrant claror als angles del Mercadal. Malgrat l’aparent durada d’aquest model d’enllumenat -la forma de bàcul féu fortuna a la nostra plaça- cal dir en honor a la veritat que tampoc aquests portants de llum s’afiançaren mai del tot, ja que al llarg dels quasi cinquanta anys de permanència a la nostra plaça,els bàculs foren modificats i fins i tot canviats de soca-rel en tres ocasions.
Però com qui enyora la il•luminació perduda o tal vegada com a desgreuge per l’enderroc dels singulars fanals gaudinians, l’ajuntament republicà farà construir un curiós exemplar adaptat,tot inspirant-se en els quatre bàculs ja existents, que li faran companyia. Com agudament va anotar un reconegut periodista i cronista de la ciutat parlant d’aquest grup : abans foren els polls que la lloca (Ausona 2-10-81). Parlem, com bé deuen suposar els nostres lectors, del bàcul de quatre braços en espiral que presidí el centre de la plaça des de principis dels anys trenta fins l’any 1949 quan patí el primer trasllat a la plaça dels Caputxins. Un fanal artístic feliçment restaurat i conservat encara en servei a la mateixa placeta.
Arribem a uns temps molt més propers, que la majoria de lectors recordaran. Ens situem a la postguerra. Després d’un ostentós obelisc commemoratiu aixecat al centre del Mercadal (1939-1943),i la breu reposició del bàcul central de quatre braços, la Plaça Major veurà canviar ben aviat la seva estètica per la neteja total d’impediments lumínics al seu centre que se substituiran per uns focus rígids amb pantalla d’al•lumini d’ampli diàmetre encimellats a les façanes dels habitatges. Es l’estètica dels anys cinquanta, moderna però excessivament freda ,que s’apodera del clos del Mercadal per pocs anys. Els suficients per adonar-se que a la plaça li cal més llum.
Miquel S. Cañellas
Obelisc central, focus rígids, 3 bàculs, bàcul de 4 braços i fanalet lateral |
M'encanta el teu bloc Miquel,...les fotos són maquíssimes, ja tens un altres seguidor!!!
ResponEliminaGràcies per ser actiu en el Blogg. Compto amb tu per fer extensius aquests breus articles.
ResponEliminaUn treball molt ben estructurat i explicat, una manera de recuperar la història de Vic, que ha vegades s'oblida.
ResponEliminaGràcies pel teu comentari. Hores d'ara ja he penjat la tercera i darrera entrega d'aquest tema dels Fanals del Mercadal. Has de clicar a Rellotges, Història i Patrimoni a la part superior de la plana.
ResponElimina