De la tribu dels Ausetans a l'Ausa romana

     Dels antics ausetans, tribu que conformava, entre d’altres, el conglomerat de pobles ibèrics, només ens n’han arribat escassos testimonis arqueològics i algunes notícies documentades provinents dels historiadors llatins. Les cròniques ens relaten la resistència dels ausetans, amb el seu cabdill Amusic al capdavant, el qual l’any 218 aC s’alià amb els cartaginesos en lluita contra les legions romanes que, en el daltabaix de les guerres púniques, acabarien per derrotar l’enemic africà i dominar al seu pas tot el país.

Vista nocturna del Temple Romà. Segle II d.C

Pel que fa a la capitalitat del primitiu territori i als primers assentaments de població, cal dir que, la tradició històrica situava la ciutat de Vic com a nucli principal  de l’antic territori dels ausetans. Per altra banda,però, les troballes arqueològiques actuals apunten cap a una altra hipòtesi que emplaçaria aquest nucli en algun dels antics assentaments identificats prop dels passadissos de trànsit, enlairats en els encastellaments naturals dels altiplans i turons de la Plana. Es tracta d’antics poblats ibèrics, les restes dels quals podem veure encara al  turó de Montgròs, al Brull; al Casol de Puigcastellet, de Folgueroles, al Clascar, de Malla, o a l’Esquerda de Roda de Ter que n’ostentaria finalment, segons estudis recents, la primitiva capitalitat perquè com afirma la historiadora Montserrat de Rocafiguera (veure 9 NOU 18-01-2019) “No hi ha indicis ibèrics a Vic, aquesta és una ciutat de nova planta de l’època d’August”.

 Derrotat Amusic,el cabdill dels ausetans, assetjada i destruïda l’antiga capitalitat, encara no fou impediment suficient perquè al  llarg d’un quart de segle ( fins a l’any 184 a C) sovintegessin els intents de rebel.lia i lluita contra els nous dominadors. Amb tot i això hem d’afegir que s’anà imposant i acceptant de forma progressiva el sistema jurídic, polític i cultural dels nouvinguts, els romans, alhora que amb la pacificació s’erigia la nova capitalitat al centre geogràfic de la Plana. 

 D’aquesta manera, Ausa, l’actual ciutat de Vic, va esdevenir el centre de romanització que acabà per influir en la llengua, usos i costums dels ausetans, els antics pobladors del territori osonenc. El nucli urbanitzat es formà dalt del  turó i al voltant del Temple Romà construït al segle II de la nostra era. L’estructura de ciutat encarada cap a llevant, com ens ho indica la portalada del temple, pressuposaria en aquest cas la construcció d’un fòrum i un reticulat més o menys extens de carrers com era costum a les ciutats romanes.

 Ausa, a mig camí entre la Gàl·lia i Barcino, es connectava amb la capital de l’Imperi a través de la stratta francisca o camí de França que, provinent de Coll d’Ares, traspassava  la Vall d’en Bas per entrar a la Plana després d’haver superat el Cabrerès pel coll de Bracons. Aquesta via s’endinsava a Vic pels actuals carrers de Santa Joaquima i Dues Soles, i es confonia allí mateix amb l’entreforc dels antics calls. La sortida en la direcció de Barcelona era per l’actual baixada de l’Araime, al final de la qual es pot suposar l’existència d’un primitiu pont romà d’arcades,anterior a l’actual, que travessava el Mèder i conduïa els viatgers vers Collsuspina i Caldes de Montbui per assolir, finalment, des de les planes del Vallès, la romana Barcino. La cel.la del Temple Romà, descoberta per Serra i Campdelacreu, el 1882 i algunes peces  funeràries i mil.liars de la calçada romana (que s’exposaren a partir de 1888 al redós del mateix recinte i posteriorment al Museu Episcopal) són els únics testimonis que ens queden de l’Ausa romana, extingida políticament per les invasions de les tribus nòrdiques que van sobrevenir. A partir del segle IV-Vè i coincidint amb un període de decadència, un corrent imparable de  pobles germànics envaïren de forma progressiva les terres de l’Imperi i el domini dels antics colonitzats passà a d’altres mans. L’Església, ja lliure de persecucions va resistir, i en la seva accentuada expansió cap l’occident mediterrani, fundà, a Tarraco, la primera seu metropolitana de la Península Ibèrica.

 

 

 

Miquel S. Cañellas

 

 

*Publicat a EL 9 NOU el dia  3 de juny de 2019

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )