L'expansió del bisbat de Vic

Assentada novament la població, amb gent provinent de les comarques pirinenques i amb els descendents dels antics habitants d’Osona, la ciutat de Vic s’havia estructurat políticament amb la reconstrucció del castell i l’establiment del nou bisbat. Durant aquells primers temps, fins l’establiment de la provínicia eclesiàstica l’any 1089, (tot i l’intent fallit d’independència aconseguida puntualment pel bisbe Ató l'any 971) el bisbat de Vic va passar a dependre de la seu metropolitana de Narbona, degut a la impossibilitat estratègica de vincular-lo amb l’antiga tarraconese encara sota domini musulmà. Les dependències episcopals s’aixecaren amb celeritat i quedaren llestes abans del 900 en un nou indret assignat per Guifré, el comte repoblador, a la part baixa de la ciutat prop de la llera del riu.
Aquelles primeres dependències, tal com preveien els cànons, comprenien tres esglésies que es van dedicar a sant Pere, sant Miquel Arcàngel i santa Maria. Construccions que, per la manca de temps, van realitzar-se amb materials precaris i amb capacitats reduïdes tan sols per solucionar l’establiment del culte i la residència personal del bisbe Gotmar i els seus canonges. Tant és així que a l’entorn del 925 ja s’havia ampliat i reconsagrat l’església de sant Pere que funcionava com a catedral, la qual, òbviament, necessitava donar una major cabuda a una població ara en augment. Però l’obra de redreçament del comtat d’Osona i de l’expansió del bisbat de Vic fins als termenals del Bages, l’Anoia i la Segarra sols va ser possible amb la reculada sarraïna de les defenses del Llobregat. Tots aquests territoris, vinculats inicialment a la Marca Carolingia, en el transcurs de l’any 1002, varen rebre encara la darrera escomesa bèl·lica amb el consegüent espoli i destrucció de la ciutat de Manresa. Foragitades finalment les tropes invasores s’obrí un període d’una relativa estabilitat i represa en tots els sentits que coincidí bàsicament amb el govern del bisbe Oliba (1017-1046), fill del comte de Cerdanya i exabat de Ripoll i Cuixà.
Oliba ja havia demostrat la seva vàlua com a home de govern i emprenedor en l’exercici del seu càrrec dins del cenobi benedictí. Però en accedir al bisbat de Vic l’any 1017, va dur a terme els seus projectes de pacificació i entesa entre les nissagues comtals del país, alhora que esdevingué el principal impulsor de la institució medieval de la Pau i Treva. A conseqüència d’aquesta institució que preservava de violències i abusos sota penes d’excomunió en els dies i llocs considerats sagrats, sorgiren les sagreres. Aquests territoris de trenta passes al voltant de les esglésies, preservats pel respecte sacre dels homes i dones d’aquells temps, esdevingueren el nucli i matriu de molts dels nostres pobles. Pel que fa al bisbat de Vic, Oliba el dotà d’una estructura territorial i organitzativa, que en la seva irradiació cultural i patriòtica es perllongà d’alguna manera fins als nostres dies. Pensem en el paper que han tingut al llarg dels temps algunes de les seves fundacions monàstiques: Montserrat, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses o Cuixà, paper novament desvetllat i potenciat a partir de finals del segle XIX pels prohoms de la Renaixença. Pel que fa a la promoció i irradiació de la cultura medieval, la ciutat de Vic li deu l’ampliació de l’Escola Catedralícia i el seu Scriptorium on es traduiren i es publicaren algunes de les obres religioses, filosòfiques i científiques més importants de l’època. Finalment, no podem deixar de remarcar la importància del que significà també per a la ciutat la construcció de la catedral romànica i els seus edificis canonicals anexos. D’aquella, sols n’ha perviscut una altiva construcció que ha esdevingut el símbol identificatiu i perenne dels vigatans al llarg de tot un mil.lenni: ens referim al vell cloquer de la Seu.

Miquel S. Cañellas 





L'actual repartiment departamental dels arxiprestats del Bisbat de Vic 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Alcaldes de Vic

Les hores recuperades

Notes sobre el Vigatanisme (a la recerca de les arrels)