Magnificència del clos emmurallat

 La ciutat, no ho oblidem, va continuar emmurallada d’ençà que el rei Pere III  manà de refer l’anterior mur de defensa, perforat per rònecs habitatges i degradat pel pas dels anys. Aquesta nova estructura defensiva, tal com ja havíem avançat, va fortificar les portes principals d’accés a la ciutat amb doble torre sagetera; així es va fer als portals de  Malloles, Queralt, Santa Eulàlia i  Manlleu, mentre que als tres portals restants: Portalet, portal de Gurb i portal d’en Teixidor, s’hi va aixecar un únic bastió semicircular.

Més endavant, però, al segle XV, la muralla es vestí i va senyorejar amb l’afegitó ornamental de  capelles o fornícules dedicades a la Verge a l’interior dels portals, i amb sengles creus de terme a la part forana.  Aquesta particularitat (la dedicació mariana dels portals) va tenir una sola excepció al portal de Manlleu dedicat a Sant Cristòfol. Un  nom que ha perviscut al llarg dels anys en perfecta simbiosi amb la denominació més popular de carrer Estret.

Torre de muralla del Portalet amb la capella de la Mare de Déu dels Àngels

A pesar del temps, cal fer notar que algunes  d’aquestes imatges, o la seva advocació, han perdurat d’una o altra forma fins als nostres dies. Algunes en noves fornícules que es construïren a les façanes dels edificis propers als antics portals; és el cas de la Mare de Déu de la Llet, reposada en una capelleta al carrer de les Neus, o la Mare de Déu dels Ângels que, encara presideix l’actual torre dels jardins d’en Tortadès, al Portalet de Montcada. En d’altres casos, capelles votives com la de la Verge de la Guia, antigament al portal de Malloles o, finalment, advocacions  recordades per la pervivència d’un nom com el de Santa Elisabeth -cosina de Maria- que s’ha mantingut a través dels anys a la placeta davant del que fou l’antic portal de Queralt on s’ubicava un petit grup escultòric de la Visitació.

La ciutat, talment un bastió inexpugnable rodejat per un total de quaranta torres i set portals,  va disposar d’un corredor interior i d’un fossar a la part externa per a la seva defensa. Més endavant, mitjan segle XVII,  abans de l’enderroc sistemàtic dels ravals, tota la muralla i les torres de defensa foren protegides i embellides per cobertes de teula a dos vessants. Amb una mica d’imaginació podem copsar la impressió a vol d’àliga de l’estructura urbana de la nostra ciutat, amb els seus portals, murs i  torres  a  semblança  d’una mà encerclada amb els cinc dits oberts eixint fora muralla i que són justament els camins d’accés a l’antic  clos medieval. 

 

Miquel S. Cañellas



(del llibre VIC CRÒNIQUES URBANES)


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )