Vents de canvi i de transició ( I )
A l’atemptat mortal contra l’almirall Carrero Blanco (desembre de 1973), va seguir l’execució ominosa de Salvador Puig Antich. A les acaballes del franquisme, l’activisme i l’agitació obrera i estudiantil es multiplicaven en la mesura que el règim intentava fer callar la seva veu. A aquesta actitud de protesta s’hi varen sumar ben aviat els col.legis professionals (juristes, metges, mestres, etc.) als quals es va afegir una clandestina U M D (Unió Militar Democràtica), que, des de les files del mateix exèrcit, reclamava canvis profunds. Coincidint amb aquests moments polítics, Vic acabava de contemplar amb desafecte l’enderroc de l’antiga presó, de la plaça dels Caputxins, el solar de la qual va ser ocupat ben aviat(1973), pel nou ambulatori de la Seguretat Social.
Després de la dimissió del batlle Bach Roura,el mes d’abril de 1975, al regidor Antoni M. Sadurní, no li ho varen posar gens fàcil ja que va acceptar el càrrec d’alcalde per a una etapa que ja s’advertia força moguda.
Antoni M. Sadurní acompanyat de Martí i Pol |
Els fets a Espanya es van succeir, en la seva complexitat legal i jurídica, de forma quasi vertiginosa. Malgrat tot, no es va veure una sortida política factible fins que el rei Joan Carles, després de la dimissió de Arias Navarro (juliol 1976), nomenés un jove Adolfo Suárez com a nou cap del Govern espanyol. L’aprovació de la Llei per a la reforma política, el desembre del mateix any, representà el primer pas cap a la construcció d’un Estat democràtic.
Catalunya va fer sentir la seva veu de forma notòria el mateix any 1976, en la primera Diada de l’Onze de setembre, a Sant Boi de Llobregat. Era la primera vegada que se celebrava legalment i reuní una multitud entusiasta que s’expressà amb fervor al crit de “Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia”, fent seu l’emblemàtic lema de l’Assemblea de Catalunya. Suárez, que copsà la força d’ aquell embat, s’adonà que Catalunya no s’avindria a regionalismes fàcils i pactà amb Tarradellas la fòrmula d’una Generalitat provisional. Malgrat les reticències inicials d’alguns grups que qüestionaven la primacia del vell polític, la voluntat popular reclamà el seu retorn, durant la multitudinària manifestació de l’Onze de Setembre de 1977.
"Ciutadans de Catalunya. Ja sóc aquí ¡¡ '' |
Finalment, el dia 23 d’octubre, Josep Tarradellas arribà a Barcelona emmig de l’entusiasme d’una gernació de catalans que el reberen amb enardiment al llarg del recorregut fins a l’entrada a la plaça de Sant Jaume. Allí, des del balcó d’un Palau recuperat novament per a la institució que havia de presidir, pronuncià aquelles primeres paraules de salutació: “Ciutadans de Catalunya: ja sóc aquí¡“, les mateixes que repetides fistonejaren un entusiasta i emotiu discurs. Just abans d’encetar aquesta nova etapa preautonòmica i immersos en la transició, la ciutat de Vic acabava de rendir tribut al seu canonge, arxiver i historiador, el Dr.Eduard Junyent. En un mateix acte, celebrat el dia 12 de juliol de 1976 a la sala de la Columna, es va presentar el llibre La ciutat de Vic i la seva Història, una de les seves obres mestres. En l’avinentesa, se li va fer entrega de la medalla d’or de la ciutat.
Miquel S. Cañellas
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada