El carilló del Palau de la Generalitat

 L'actual carilló del Palau de la Generalitat té 49 campanes de bronze i un pes total de 4.898 quilos. Aquest nombre de campanes, suportades per una estructura de ferro de forma piramidal,  abasten una extensió tonal de quatre octaves cromàtiques, la qual cosa li dóna la  categoria de carilló de concert. És tracta doncs d’un instrument en tota regla. La campana més gran, situada al cim de la piràmide porta el nom de Catalunya.  

Va ser construït per la casa Petit & Fritsen, d'Aarle-Rixtel (Països Baixos), i fou inaugurat el 21 de desembre de 1976, pocs mesos abans del restabliment de la Generalitat de Catalunya. Aquest nou instrument fou instal·lat sota l’impuls de la carillonista M. Dolors Coll, i substituí el petit “carilló” de tretze campanes instal·lat l’any 1927 i  que ara es troba al museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya a Terrassa on encara es pot escoltar la seva veu. 

Si ens volem atansar al seu espectacular sò normalment hi ha audicions diàries (de dilluns a divendres) a les 12 i a les 18 hores, a càrrec de la carillonista Anna Maria Reverté; també alguns dissabtes a les 12 hores. En aquest tipus d'audicions, el carilló s'escolta perfectamente des dels carrers propers del Barri Gòtic.  

També s’ofereixen concerts a càrrec d’altres carillonistes dins la Programació de temporada i que es poden escoltar des del Pati dels Tarongers o Galeria Gòtica en cas de pluja, massa sol o requeriments tècnics. En aquests espais l'audició és òptima i, a més, aquesta audició s'acompanya amb la visualització dels teclats de l'instrument a través d'un circuit tancat de televisió. També es presenten cadascuna de les peces dels diferents programes.

L'entrada és gratuïta i la durada aproximada per a cadascun d'aquests concerts és de 60 minuts. Un cop complet l'aforament, és possible escoltar les interpretacions des dels carrers del Barri Gòtic. Cal dir que per asistir a aquests concerts és imprescindible la inscripció individual per accedir a l’espai interior del Palau. 


Finalment afegirem que cada temporada presenta concerts tots els primers diumenge de mes (excepte a l'agost i al setembre), a les 12 del migdia, amb programes variats, tant clàssics com més populars, així com també concerts per les Festes de la Mercè i per Sant Esteve. Al mes de juliol s'ofereixen, a més, els concerts del Festival Internacional de Carilló de Barcelona.



*Si voleu ampliar informació i sentir el seu sò, cliqueu a l’enllaç següent

https://www.youtube.com/watch?v=oK5gfkkf2iw


*Si voleu conèixer la carillonista Anna M. Reverté, cliqueu l'enllaç següent

https://www.youtube.com/watch?v=u7RQDRlEAZc




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )