Una torre de 200 anys i el rellotge de "tres quarts de quinze"

Enguany s’acompliran els dos-cents anys d’una icona inefable i característica del nostre Mercadal: la torre del rellotge.

En efecte, corria l’any 1822 quan l’Ajuntament  de Vic atenent a les súpliques populars i rumors que corrien des de feia uns quants segles que el rellotge de la Catedral no se sentia bé a la Plaça i aprofitant el període del Trienni Lliberal  (1820-1823) en el que es van desafectar i desamortitzar alguns dels convents masculins de la ciutat, que va decidir -després de fer-se amb una maquinària de rellotgeria del convent de Sant Josep -  construir la torre del rellotge damunt mateix de la torrassa barroca del segle XVII. Des de llavors  el rellotge i les seves campanes han presidit l’angle noble i institucional del Mercadal.


Coincidint amb aquesta efemèride , el dia 11 de novembre l’Ajuntament de Vic  celebrarà la presentació en societat, la icònica màquina de rellotgeria construida l’any 1901 per Josep Besses de Barcelona. Una màquina restaurada el 2009 pel rellotger moianès Joan Pedrals i que va ser proclamada “peça de l’Any “  pels Amics dels Museus d’Osona el 2014.  Les característiques especials d’aquest rellotge que tocava en el seu moment (anys 1901 i 1902) les 24 batallades fan d’aquesta peça un exemplar únic.  L'acte se celebrarà el dia 11 de novembre a la Sala de la Columna i serà amenitzat pel grup músico-vocal  V.I.C.U.S.

 

 


 

Miquel S. Cañellas 
Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )

MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - Del Conservatori a la nova Atlàntida