MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - Dels Joglars a la contracta

 2on. MOV.  (menys breu)   …………………………….. Dels joglars a la contracta

 

Podem imaginar una festa sense músics de corda  o una processó sense trompetes i timbals?  La música a casa nostra des de l'edat mitjana no diferia en massa res del conjunt de les poblacions de la resta del principat i ben poc de la resta d'Europa occidental. Ens referim sobretot, a la música joglaresca, totalment  transversal i itinerant. Cançons i poemes recitats en occità, la llengua koiné dels trobadors que de ben segur arribaven a la nostra ciutat de temps en temps, creuant a punta d'alba algun dels set portals de la muralla de Vic. Musicants, atrevits vistos com una raresa, sers admirats o  bandejats, barrejats enmig de  gent de la faràndula, bufons, ballarins, arribats de llunyanes contrades en direcció a racons ignots.

De l'espontaneïtat i llibertat de la cançó joglaresca a la voluntat política de controlar i disposar del músic com a servidor, tan sols hi ha un pas. La incipient municipalització de les viles i la pèrdua del poder dels feudals, posaran  papers pel mig a l'art de sonar  És el que podem constatar a partir del segle XIV a la ciutat de Vic, precisament poc després  que el bisbe Berenguer de Guàrdia cedís al rei Jaume II la jurisdicció de la part baixa o jussana de la ciutat.

 El llibre la Sardana a Vic,  Josep M.Solà Sala, ens fa la mercè de transcriure de manera fragmentària un document que , en paraules seves“ reposa somnis de segles en el riquíssim Arxiu Municipal de la ciutat ”.   El document  porta  data de 15 d'abril de 1320 i es una contracta del Consell Municipal amb Jaume Puig i Berenguer Blanc, dos músics provinents de Berga. L'acta protocolària revesteix tanta solemnitat que hi seran presents en qualitat  de testimonis l'advocat Arnau Mir Berenguer , en Berenguer de Vola i Simon Esteve, procuradors de la totalitat de la jurisdicció dels Montcada i prohoms de la ciutat.  Un pacte, en el que els músics s'havien de comprometre  amb els seus béns i sota jurament a  “ estar continuament en la ciutat de Vich y fer exercitament nostre ofici de trompar (tocar la trompeta) a honor i lloansa dels prohomens de tota la ciutat”. A canvi d'això i així que els músics fessin  bon sò, el Consell de la ciutat, els pagaria religiosament  cent sous anuals per cada Pasqua Granada.




Miquel S. Cañellas 


(de la conferència inaugural del curs 2010-2011 a l' EMVIC )

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )