MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - Entremès de músic

 5è. MOV. (pizzicatto) ….…………………………         Entremès de Music

 

Si restéssim al final els oferiria les postres ….de músic. Però més o menys a l'equador d'aquest viatge al Vic musicant, penso que es un bon moment per a dedicar un breu  del nostre temps a uns noms que si no sonen, haurien de sonar. Parlem dels músics? Dels compositors?   De tot plegat un tastet..

Després de la presentació dels nostres heralds, ben arribats de Berga, ( recordem: segle XIII, gramalla vermella, trompa afinada, barret emplomallat,  contracte municipal  rubricat);  no trobem cap altra músic popular que no sigui un campaner. Aclarim-ho, no es tracta d’un tocacampanes en el sentit estricte; i és que Francesc Albareda,  (mestre d'orgues)  nascut a Vic a cavall dels segles XV i XVI, hauria trobat el seu complement laboral de  manifasser i operador de tubs, registres i teclats, en la reparació de la maquinària  del primer rellotge autònom de la Catedral de Vic. Qui si  no, un constructor d'orgues es podia atrevir a reparar una eina mecànica que tocava les campanes sense mans, quan el millor dels rellotgers, en aquells temps de revolta dels remences, no passava de ferrer ?

 Seguim el curs de la història musical vigatana saltant un segle  Parlem de Pere Alberch, que sobrepassa la dimensió localista amb escreix. Contemporani de Palestrina,( va néixer l'any 1517 a Vic)  el trobem als seus 19  anys exercint d'organista titular a la Catedral de Barcelona . Com a representant del  període renaixentista, els seus madrigals, les seves composicions per a orgue i les seves actuacions s'escoltaren arreu d'Europa.  No trobarem  altres noms de celebritats musicals vigatanes, fins al XIX. Alguns d'ells apareixen en el llibre  de Bonaventura Selva, en el el capítol que dedica especialment als Músics de Vic. El primer d'ells és Bernat Puig, un artista prolífic, autor d'òperes, sonates i música religiosa, nascut a Vic l'any 1819 i format pel Mestre de Capella Bonamic, l'antecessor del mestre Besga ja citat. L'altra  biografiat “alla breve” és Llucià Molist, que triomfà a Barcelona, Madrid i París abans de complir els vint anys. D'aquest ens diuen les cròniques que va ser un gran violinista.  

 Un altra  gran mestre, un  virtuós del teclat no el podem eludir  dins d'aquest foguejat i breu repàs; és tracta del pianista Eduard Compte.  Joan Sunyol, nét del gran prosista Martí Genís en fa una recensió simpàtica en un llibre vigatà sobre Personatges Populars publicat conjuntament amb Pilarin Bayés.  Ens conta que va néixer  Vic a mitjans del XIX, i que després dels estudis de Grau i Conservatori a Barcelona es traslladà a Brusel.les per tal  perfeccionar la carrera de piano que resolgué amb premi extraordinari l'any 1861. 

 El  seu prestigi arribà a la cort francesa on va donar un recital  a les Tuilleries amb davant  de Napoleó III i Eugènia de Montijo. Al tornar a casa curull d'èxits:  “per a Vic tot el que vulgueu –diuen que va dir” oferí un recital al Circol Literari , diverses vetllades musicals i un recital a benefici de la casa de Caritat. Compte el trobem a Madrid l'any 1869. Allí va ser professor numerari de l'Escola Nacional de Música i publicà un Mètode de Piano; morí l'any 1882.

 Amb aquest breu posem punt i final a l'entremès  de músics del XIX. Amb tot voldria afegir la figura  del mestre Jordà, pont  entre el XIX i el XX. La vida de Lluis G. Jordà i Rossell, nascut a Masies de Roda l'any 1869, conté tots els ingredients d'una novel·la d'aventures. Selva el va conèixer en persona, ja al captard de la vida,  darrera el taulell de la Casa Bethoven de Barcelona, i s'hi va fer amic. Cristian Canton i Marta Marly  l'han retratat recentment a través d’un viatge als origens en un llibre biogràfic amb rivets de novel·la. Es per això que hem de  congratular-nos d'aquest rescat de l'oblit,  d’un altre músic que deixà petja  a la nostra ciutat.


   Miquel S. Cañellas 


( de la conferència inaugural del curs 2010-2011 a l' EMVIC )

 

Comentaris

  1. Molt bones festes també per vosaltres Miquel i moltes gràcies per aquest blogspot tant enriquidor.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )