MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - La dispersió de les perruques

 6è. MOV.     (prestissimo forte) ……………       La dispersió de les  perruques

 

A les envistes del setge francès i de la posterior  Batalla de Vic (febrer de 1810) el Baró de Maldà ens il.lustra, gràcies al seu dari, sobre les músiques i formacions de carrer.  Voleu la nota d’un predecessor d’en Quelet de les Crides ? “A migdia a so de trompeta, ha publicat lo pregoner en la plaza devant la casa que habita el Sr. Gobernador que es tingan apunt los caballs dels senyors per quan se necessiten per lo exercit” . Més d’un noble, davant d’aital negoci, i sabent que l’ordre venia de  l’Exem. Gral. Marquès de Palacio, ja es pot imaginar el públic amb quina llestesa la deurien complimentar.

 

Amb  l’arribada del reforç de tropes borbòniques de Barcelona per defensar Vic, el Baró se sentirà reconfortat, i es nota que disfruta del moment. Veu entat la tropa amb aires marcials “ amb sa escollida música  de bombos, platetes, campanilles, fugots,clarinets “ Al captard del mateix dia (30 Oct. 1808)  la Banda del regiment tocarà per tothom a la Plaça.  Després de sopar un grup reduït d’aquests músics pujarà a casa Clariana per oferir a la rancia noblesa vigatana un petit concert. L’escenografia és a tò amb el moment: dos salomons  i canelobres de plata. Les cadires que els manquen les presten de bon grat els nobles prohoms de  Casa Parrella. Un recital” on els musics han tocat molt bé segons sa acreditada habilitat en sas tocattas i  simfonies de estas, la d’Ariadna i  ademés del bombo, al principi en los forts  en la primera tocata a l’inici, amb els obligats de clarinets, fogot y lo serpent” Una  posta en escena d’un decadent barroc on conflueixen  les levites i perruques de la noblesa amb les cassaques, xarreteres  i botonada brillant dels músics soldats. Al final un repunt de transgressió: un Baró un xic avergonyit gosa confessar que” entre els convidats a casa Clariana hi havia alguna plebeya de Vich “. 

 Ens interessa, pel la fretura  com ho expressa,  el detall de la capvesprada  al Mercadal  “En la hora  a les 8 , retreta de tambors  de Miquelets. Després ens diu un quart abans ja hi ha gran expectació de quan tocaria tota escullida musica que en efecte , ho ha estat ab lo suau que ha comensat los musics ab los fugots y clarinets y també lo que tocaba el bombo y después tots aquells instruments de vent “ La visió de victòria del noble Maldà confiant que ben aviat “tot seran alegrias com de músicas, campanas, salbas de fusilieria i artilleria”  es veurà desinflada  per la realitat d’un final –el de l’Antic Règim- que ell  sortejarà circumstancialment fugint abans d’hora de Vic, camí de Moià, cantant “Viva el Rei” …o la tercera de Caldes


Miquel S. Cañellas 


(de la conferència inaugural del Curs 2010-2011  a l' EMVIC )

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Més i Major que mai ¡¡

Festa Major del Barri del Remei - " La tragella d'en Quimet"

El seguici de la Festa Major de Vic ( IX )