MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - Desamortitzacions i escolaritat
7è. Moviment (andante con motto) …………………Desamortitzacions i Escolaritat
Amb l'acabament de la Guerra del Francès (abril de 1814) l'absolutisme s'imposaria per ordre i gràcia de Ferran VII, que malgrat tot haurà de vèncer les pressions involucionistes dels malcontents i d'alguns nobles com el Baró d'Eroles, capitost de les Partides de la Fe. Després del breu trienni lliberal”, del 1821 al 1823, (quan la municipalitat aprofita per a erigir una columna Constitucional a Plaça (la Niña) i planta el rellotge de la ciutat), i abans que la Banda del Batalló hagi tingut temps d'assajar l’Himne de Riego, la força de d'intervenció dels 100.000 Fills de Sant Lluís, imposaria altra volta el monarca absolut i la seva cort. S'havien canviat les tornes….. i les partitures.
Finalment i amb la successió al tron d'Isabel II es produiria el conflicte dinàstic, que es materialitzà a la pràctica amb les tres guerres carlines, que ni Balmes ni Claret, intercessors propers a la cort de la reina Isabel, van poder evitar.
Vic amb aquesta situació va viure uns situació permanent d'ocupació i traspàs de tropes; ho recordava prou be el canonge Collell, en les seves Memòries d’un Noi de Vich“ la ciutat de Vic, en temps de guerrres civils, y no civils, ha tingut la mala sort de vure’s convertida en un campament…Es un centre de aprovisonamenti d’irradiació importantísim. Vich, més que la clau es la porta de la Montanya”.
![]() |
Juan Álvarez Mendizábal protagonista de les desamortitzacions |
Mentre el ministre Mendizábal (1835) i després Pascual Madoz, des de Madrid, pretenien quadrar les arques de l'Estat amb la venda dels convents, propietats i finques mortes de titularitat eclesiàstica, la nostra ciutat, ran de l'aplicació d'aquestes lleis de Desamortització, aprofità per adquirir – per la intervenció de l'hisendat vigatà Josep Safont- la majoria d'antics convents masculins, amb la particular finalitat de convertir-los en escoles (La Mercè, Sant Felip, els Caputxins, La Galera), centres de beneficència (el dels Trinitaris i Sant Domènech) o en casernes provisionals (El Carme i el Remei).
Com ja hem insinuat per la premura de l'adquisició dels convents exclaustrats, un any després el decrets de desamortització de Mendizábal, l'any 1836 l'Ajuntament de Vic erigia a l'exconvent de la Mercè la primera Escola de Dibuix i l'aula de Matemàtiques; Jaume Balmes, fou el seu primer catedràtic amb plaça pròpia, a l'ensems l'autor del primer discurs inaugural. L'escolaritat superior s'implantaria entre 1844 i 1868 al Seminari del carrer de Sant Just, i més endavant -partir de 1869- al recent creat Col·legi de Sant Miquel en un estatges provisional als baixos de la Casa Clariana.. Finalment i a partir de 1875, el col·legi de Sant Miquel es mudaria al seu lloc actual ; un altre antic convent expropiat: el de Sant Josep, al bell mig del carrer de Manlleu.
Collell, altra vegada, en aquelles “Memòries”que veuran la llum l’any 1908 recorda les seves primeres lliçons (entorn de 1850 i 1855) rebudes a La Galera “l’antic casal esbalandrat que segons es diu – tinc entès- havia servit de cuartel de cavalleria” , més tard acabaria els seus primers estudis a l’altra banda del carrer…. la seguretat de l’edifici ja patia problemes ”la Galera amençava ruina i nos traslladaren al que fou convent de Sant Domingo, en los departaments que ara ocupa’l Jutjat” .
![]() |
Jaume Collell i Bancells (Vic 1846 - 1932) |
Al testimoni de Collell, recordant els inicis de popularització i democratització de la música a l'aire lliure, al bulevard “divuitesc” del Prat de la Riera, i escauen aquestes altres, que les complementen i ens posen al punt d'arrancada, d'uns nous temps que demanen, concreció, regulació i estudis. Escrites fa 40 anys per Joan Sunyol a la Revista Vic en ocasió d’obrir-se una nova etapa de l’escola de Música, expressa que “ Es ben curiós llegir les Obligaciones del Maestro de Música de la Escuela Muncipal que es confecionaren l’any 1859. Entre altres coses diu així: La instrucción de los alumnos, deberá ser propia para que haya en la escuela Coro de Canto, Orquestra de instrumencion y cuerda y banda de instrumentacióm de viento, esta para acompañar a las autoridades y la otra para los obsequios que se tributan a Dios, a los personajes y autoridades superiores y para los festejos públicos “ Estem davant del document –fe de babtisme- del naixement (any 1859) d’una nova realitat jurídica però que tal com coincideixen Sunyol i Jordi Mirambell (autor d’un llibre ben actual sobre la Ha. de l’Emvic) l’ Escola de Música i la Banda Municipal, són uns quants anys més antigues.
Miquel S. Cañellas
(de la conferència inaugural del curs 2010 - 2011 a l' EMVIC )
Comentaris
Publica un comentari a l'entrada