MÚSICA I MÚSICS VIGATANS - Del Conservatori a la nova Atlàntida
MOV 11È. ( finale) …………………...Del Conservatori a la Nova Atlàntida
Amb un llegat de matrícules que fa respecte: 700 alumnes i amb un claustre quantitativament crescut: 50 professors, la tasca de Bardolet al front de l'escola, ja podem dir que passa de divertiment. Es tot un repte. Ben aviat l'ajuntament de Vic, amb la rehabilitació del Mas de Bigues (a la zona de l'Ausona) va facilitar a l'escola de Música, un espai adaptat i insonoritzat, amb bucs d'assaig preparats per a la pràctica de la música moderna.
Abans del relleu i prèvia convocatòria d'elecions entre el professorat de l'Emvic, el jove director, va fer una nova crida en la consecució del somni i en nom de l'escola i propi sol.licitava al departament de la Generalitat corresponent, la declaració de Conservatori de Grau Mitjà:Tot plegat, només seria qüestió de temps.
Pocs mesos abans del relleu consistorial, la llarga etapa Codina, i abans de les eleccions municipals, que posarien Josep M. Vila-Abadal al front del Consistori vigatà , l’EMVIC, ja havia votat el seu nou director….directora, per ser més exactes. Montse Catllà prenia el relleu de Sebastià Bardolet, el mes de setembre de 2006 en una etapa de grans expectatives i màxima il·lusió per a l'Escola. Pel que fa a la Fundació d’Estudis Musicals, la presidència passaria poc després a l'actual regidor de cultura Xavier Solà, ex-alumne, ex-professor de l’escola i actual director de la Coral Canigó.La dinàmica imparable que anava generant el dia dia de l'Escola amb el reconeixement institucional com a Conservatori, portaran a fundar, l'any 2009, l'Associació d'Antics Alumnes, presidida per Vicenç Coma. Paral·lelament a això i de forma no reglada, s'atendrà la petició per a un espai d'assaig, o aula de gralla. En la vessant estrictament acadèmica, l'escola ja havia extès un any abans la seva implantació pedagògica a través de les aules associades, a les poblacions de Folgueroles, Calldetenes, Viladrau, Sant Hilari i Arbúcies. Un nexe acadèmic pel qual l'Emvic assoliria la mítica quantitat de mil alumnes matriculats. A la nova directora, com a bona “musa”, li correspondria conduir a tot l'equip de direcció, formadors, mestres i alumnes, a la glòria del Parnàs: tan sols mancava l'acabament i estrena de la nova Atlàntida.
Entretant la construcció del nou Teatre –Auditori i Escola de Música ja era un fet. Les obres havien començat el mes de setembre de 2007, amb el compromís d'enllestir-les abans de tres anys. Havia guanyat finalment el projecte de l'arquitecte Jordi Llinàs, amb una peça emblemàtica de disseny contemporani, arrapada al nucli antic que calia adaptar a una realitat física, l’antiga Escola de Casa Serratosa i a una realitat paisatgística: la ribera i la façana del nucli antic. Tot un repte¡
Al mateix temps que s'aixecava aquest nou Casal polivalent, (hereu de l’Antic Teatre Municipal cremat l’any 1919) , es produien les primeres visites corporatives a peu d'obra. Entretant, la música - des dels finestrals de la Casa Serratosa- semblava compassar-se amb el vaivé oscil·lant de les potents grues i al ritme de les excavadores que removien dia rera dia el terrenys i els forjats del gran fossat, amb la intenció d’entregar la feina dintre el plaç previst. L'any 2009, a les envistes d'una inauguració imminent, la Fundació d'Estudis Musicals es transformaria – per necessitats del guió- en Fundació Atlàntida, que a partir d'aquest moment, i com a membre nat, presidirà l'Alcalde de la Ciutat .
Finalment el dia 23 d'abril d'enguany (any 2010), diada de Sant Jordi es donava el tret de sortida al complex cultural Atlàntida, amb un acte solemne d'inauguració presidit pel Conseller de Cultura de la Generalitat, Josep Tresserres, que al costat de l'alcalde de Vic i president de la nova fundació, Josep Maria Vila d'Abadal, descobriria les plaques que donen el nom de Ramon Montanyà i Joaquim Maideu a sengles auditoris, deixant per a més endavant l'obertura oficial de l’Escola de Música de Vic, que hauria d'esperar l’inici del nou curs.
Joan Sunyol , a l'inici de la nova etapa que començava de la mà de Joaquim Maideu havia escrit unes paraules premonitòries “El coneixement de la preocupació de millorar que inquieta el nou director i als professors, ens donen el millor optimisme i ens fan pensar que l’escola Municipal de Música, a la nostra ciutat, entra en una època de transformació que fa creure en els resultats més esperançadors” Avui podem afirmar que aquelles paraules, sorgides d’un rerefons de compromís, valor i desig, han estat realment profètiques.
Miquel S. Cañellas
(de la conferència inaugural del Curs 2010-2011 a l'EMVIC)
Acte d'inauguració del Curs 2010 - 2011 celebrat a la sala Joan Anglada de l' EMVIC |
Moltíssimes gràcies Miquel!!! Esperem que puguem gaudir de moltes més entregues teves. Endavant!!!
ResponElimina